Chinese voedingsleer


Voeding volgens de 5 elementen, yin-yang.

Dit is geen dieet, maar een levenswijze en berust op een eeuwenoude schat aan ervaringen van de traditionele Chinese geneeskunde. Acupunctuur en kruidentherapie zijn intussen al wel bekend, maar ook met voeding kan de energie, in China Qi (spreek uit tsji) genoemd in het lichaam hersteld worden. Leven berust op 2 componenten: energie en substantie, als een van beide componenten onvoldoende aanwezig is of ontoereikend werkt dan ontstaat ziekte. Leven wordt aangeduid met het yin-yang model, het vrouwelijke (yin of substantie, koud en dicht bij de aarde, het beschermende en materiële) en het mannelijke (yang, energie, warmte, actie, het geestelijke). Klachten als koude voeten bijvoorbeeld kan wijzen op een teveel aan yin-energie en driftige uitbarstingen of hyperactiviteit op teveel yangenergie. Voeding heeft deze eigenschappen ook en kan - door de balans tussen yin en yang te verbeteren-  helend werken. Zo zet ik bijvoorbeeld verwarmende voeding in bij mensen met ondergewicht, ze nemen zo meer energie op en/of houden deze beter vast.  Een voorbeeld van verwarmende voeding is gember, goed ook voor koude voeten of bij maagklachten.Antroposofie


Rudolf Steiner is de grondlegger van de Antroposofie.

Hij heeft de natuurwetenschappen, de invloed vanuit de kosmos (zon, maan en sterren) verbonden met wetenschappen van de menselijke geest.

Vanuit 3 richtingen (wil, gevoel en ratio) heeft hij veel ontwikkeld ten behoeve van de mens en de maatschappij zoals  de Antroposofische gezondheidszorg. Vanuit dit 3-ledig mensbeeld wordt voeding die goed is voor een bepaald persoon ook bekeken en geadviseerd.  Hij heeft de biologisch dynamische landbouw ontwikkeld. Hierbij wordt o.a. rekening gehouden met zaaitijd en maanstand en de energetische invloed op de plant/ voeding voor de mens. Zo voedt de wortel van de plant (koolhydraten) primair de hersenen en het vruchtgedeelte (noten, zaden, vruchtplanten als tomaten, broccoli e.a.) de organen in de buik voor een betere spijsvertering bijvoorbeeld.

Mensen die erg in hun hoofd bezig zijn (denktypes) kunnen dus baat hebben bij het eten van deze vruchtgewassen en andersom.


Voor meer informatie over diëtisten werkzaam vanuit de antroposofie en extra achtergrondinformatie kunt u doorklikken naar: www.antroposofischedietisten.nl


Webdesign

Diëtist voor Natuurvoeding en Dieet

                        Annemiek Slappendel

                                     Rijs (Fr)